Alfa Romeo 145

Laatste kans

De introductie van een nieuw model maakt het oude minder aantrekkelijk. De resterende exemplaren van de voorganger worden daarom vaak goedkoop aangeboden. Zo ook met de Alfa Romeo 145, die sinds de komst van de 147 niet meer wordt geproduceerd. De Alfa Romeo importeur en de dealers hebben nog een behoorlijk aantal 145's staan die voor de gelegenheid rijker worden aangekleed en goedkoper worden aangeboden. Is dit het moment om toe te slaan?

Autotest | Alfa Romeo 145 Laatste kans

Rationeel is de Alfa Romeo 145 nauwelijks goed te praten. Matige kwaliteit een een hoge prijs. Maar het uiterlijk, de uitrusting en de rijkwaliteiten maken veel goed.

Plus

  • onconventioneel ontwerp
  • vlot en zuinig
  • gevoel iets bijzonders te rijden

Min

  • onwennig onderstel
  • twijfelachtige afwerkingskwaliteit

Conclusie

In getallen uitgedrukt komt de Alfa Romeo 145 1.9 JTD goed uit de bus. Voor een ontwerp uit 1994 is de basisuitrusting royaal te noemen met onder andere twee airbags, ABS, elektrisch bedienbare zijruiten, breedstralers, een heerlijk dieselaggregaat en een set remmen die nooit teleur zal stellen. Twijfels over de afwerkingskwaliteit en het onderstel maken het dat de auto toch niet meer dan een voldoende scoort.

Na een dag rijden is het duidelijk dat er niets mis is met de 145, maar dat andere auto's hetzelfde doen tegen een lagere prijs. Dergelijke auto's zijn echter niet gezegend met het prachtige pak waarmee Alfa Romeo de 145 heeft aangekleed en geven niet het gevoel iets exclusiefs te rijden. Het is aan de Alfa Romeo-dealer dat verschil te overbruggen met een gepast aanbod. Juist met de introductie van de Alfa Romeo 147 is daar nu alle ruimte voor.