Mercedes-Benz CLA

Vorm voor functie?

Wie denkt aan een Mercedes-Benz, denkt aan een klassiek gelijnde sedan. En dat beeld koestert Mercedes-Benz sinds jaar en dag voor de trouwe klanten. Tegelijkertijd wil Mercedes-Benz ook vernieuwen en daa nieuwe klanten aanspreken. Zo biedt het merk met de ster diverse mengvormen tussen bestaande modellen aan. De CLA is een mix van een sedan en een coupé. Is de CLA daarmee alleen anders, of biedt dit ongewone model ook echt meerwaarde?

Autotest | Mercedes-Benz CLA Vorm voor functie?

De Mercedes-Benz CLA wil een jonge doelgroep aanspreken en doet dat overtuigend met een extravagant uiterlijk, sportieve rijeigenschappen (CLA 220) en een moderne, vooruitstrevende uitrusting.

Plus

  • bijzonder om te zien en te rijden
  • CLA 220 is vlot en relatief zuinig
  • even ruim en praktisch als een doorsnee auto

Min

  • hinderlijke reflectie ventilatieroosters in zijruiten
  • hevige remingrepen i.p.v. subtiele stuurcorrecties

Conclusie

De Mercedes-Benz CLA is een bijzondere auto, dat is na één blik duidelijk. Maar biedt de CLA ook meerwaarde? Na uitgebreid testrijden luidt het antwoord op die vraag: ja, zeker. De verschillen met zowel de concurrentie als de andere compacte modellen van Mercedes-Benz zijn overduidelijk.

Ondanks de uitgesproken vormgeving, gaat vorm zeker niet voor functie. Onder het bijzonder gelijnde koetswerk gaat een relatief ruime en praktische auto schuil. En omdat de CLA de technische basis deelt met onder andere de Mercedes-Benz A-Klasse, is de uitrusting net zo compleet en zelfs vooruitstrevend te noemen. Het grote verschil zit in de rijeigenschappen: de CLA heeft een uitgesproken sportief karakter. Wie een auto zoekt die zichzelf bij voorkeur wegcijfert en het rijden zo comfortabel en veilig mogelijk moet maken, zal zich daarom prettiger voelen bij de A-Klasse en B-Klasse. De CLA daarentegen is een bijzondere auto die altijd duidelijk aanwezig is. Bij de CLA gaat het niet alleen om de bestemming, maar net zo zeer om de reis daar naartoe.